הקדמה: אזרחי מדינת ישראל ובפרט תושבי הדרום ועוטף עזה, חיים במציאות קשה בה הם נמצאים תחת מתקפה מתמדת ונאלצים להתמודד עם פיגועים וירי של טילים ופצצות מרגמה. המציאות היא כזו שבה לא רק חיילים נפצעים ונהרגים, אלא גם אזרחים. חלקם נפגעים באופן ישיר כמו מפגיעת רסיסים, וחלקם באופן עקיף כמו מנפילה תוך כדי ריצה למקלט או הפרעת חרדה כתוצאה משמיעת אזעקות.
בניגוד לחיילים, שאת הסדרת הזכויות שלהם קובע קצין התגמולים לפי הוראות חוק הנכים, את זכויותיהם של אזרחים נפגעי פעולות איבה, מסדיר המוסד לביטוח לאומי לפי הוראות חוק התגמולים לנפגעי פעולות האיבה. נפגעי פעולות איבה ובני משפחותיהם זכאים על פי חוק זה, לתגמולים כספיים ולזכויות שונות, המיועדים לסייע בשיקומם.
מי זכאי על פי החוק?
כל אדם בישראל (לרבות תייר) אשר נפגע בגוף או בנפש, באופן ישיר או עקיף, עקב פעולת טרור של מדינה או ארגון העוינים למדינת ישראל.
מתי להגיש את התביעה?
כדאי להגיש את התביעה סמוך ככל הניתן למועד הפגיעה, אולם החוק מאפשר הגשת תביעה עד שנים עשר חודשים מיום הפגיעה.
מהן הזכויות הכספיות שמעניק החוק?
לאחר שהתביעה הוכרה, ניתן להגיש בקשה לקביעת דרגת נכות שנתקבע ע"י וועדה רפואית שפועלת במוסד לביטוח לאומי. הזכאות נקבעת לפי גובה אחוזי נכות הצמיתה שקובעת הוועדה לנפגע, ומתחלקת לשלוש רמות:
- במקרה ואחוזי נכות נמוכים מעשרה אחוזים - הנפגע לא יהיה זכאי לכל תגמול שהוא.
- בין עשרה אחוזים לתשעה עשר אחוזים - יהיה זכאי הנפגע למענק חד פעמי בגובה של כמה עשרות אלפי שקלים.
- מעשרים אחוזים ומעלה, יהיה זכאי הנפגע לקצבה קבועה לכל החיים.
התגמול הבסיסי אינו מתחשב בעבודתו הקודמת של הנכה, בנתונים משפחתיים או אחרים וביכולת פרנסה בכלל, הסכומים הם קבועים ושווים לכל נפש בהתאם למשתנים הקבועים בחוק.